Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

pochvala a prosba

(Bažantová Olga, 3. 5. 2007 16:26)

Dobrý den,
velice bych Vás chtěla pochválit za vytvoření těchto skvělých stránek pro maminky a také bych Vás moc ráda poprosila o svolení s umístěním odkazu na Vaše stránky na našem eshopu, protože toto je velmi podstatná a důležitá součást při výběru a rozhodování před nákupem zboží. Kočárky, dětské věcičky, potřeby a oblečení pro maminky prodávám již 3 roky a proto zastávám názor, že mají maminky právo kompletní servis při výběru a nákupech výbaviček, kočárků a jiných drobností pro svá miminka ve svých obchodech, já ten svůj s příchodem našeho Matýska musela zrušit protože nájemné bylo s navýšením o prodavačku již neúnosné, ovšem doufám, že jen na přechodnou dobu, je to skvělá práce. Proto se také pokouším vytvořit eshop, kde se své zálibě budu i nadále věnovat.
Prosím tedy ještě jednou o Vaše svolení a předem velice děkuji, dále přeji Vám co nejvíce spokojených maminek a maminkám co nejlépe a s co největším klidem nakoupené výbavičky pro Vaše dětičky (těhotenství není honba za výbavou, ale ten nejkrásnější a nejnenahraditelnější stav, který může každá máma zažít, tak si ho užívejte!!) s pozdravem Olga Bažantová
bazantová.o@quick.cz

Jané Slalom Pro

(Krejcarka, 3. 5. 2007 13:08)

Ahoj maminky, mám objednaný kočárek Jané Slalom, strašně dlouho jsem se rozhodovala jaký. po přečtení diskuzí jsem byla úplně zmatená. Náhodou jsem najela na nějaké diskuze, které jsem před tím nenašla a tam Slalom dost kritizují. Jsem z toho špatná, nemáte zkušenosti ?

Icoo Platon3

(MonikaK., 3. 5. 2007 8:38)

Ahoj maminky, prosím o radu - máte některá zkušenost s kočárkem icoo platon3? Chtěla bych ho především na bruslení a do terénů. Mám strach z výkloplného kolečka - není otočné. Děkuji za rady a přeju pěkný den.

Radce

(Jitka, 3. 5. 2007 8:30)

Ahoj,opravdu kočárek po namazání ovládám jednou rukou,ale jak jsem už psala přední kolečko opravdu promazávám a čistím každý týden,zadní jednou za měsíc - stojí my to zato,aby kočárek jel lehce,mám ještě dvě děti a ty když se zavěsí na kočárek tak si to dovedš představit...Také se kočárek lépe ovládá když je otočený po směru jizdy.Přeji ti aby ti promazání taky pomohlo jako my.

Jitce - Herqules

(Radka, 2. 5. 2007 20:21)

Děkuju za radu, zatím pořád čekám na nějakou radu nebo postup od dodavatele.Po namazání ovládáš kočárek i jednou rukou, lehce? Já se totiž děsím dne,kdy bude opět pršet a já budu muset vyrazit s deštníkem.To totiž nikam nedojdu.:-(

Korbička na mimi

(Hanka, 2. 5. 2007 19:02)

Ahoj maminy chtěla bych se zeptat zda nevíte jak dlouho se vejde mimi i sfusakem v zimě do korbiček u kočárků jako je x lander,quinny nebo jané??? A vnitřní rozměry korbiček quinny a jané??, Děkuji moc doufám že se zde najde někdo kdo má zkušenost já mám termín v říjnu a mám strach aby tam mimi vydrželo aspoň do těch 6 měsíců.

Free line Pati Sport

(Zdeňka, 2. 5. 2007 13:29)

Chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s kočárkem Free line Pati Sport a jestli můžete někdo poradit ohledně odpružení tohoto kočárku, dělají ho s řemínkovým nebo s pružinovým odpružením a nevíme, které zvolit. Díky.

pro lucku

(monika n., 1. 5. 2007 20:37)

na trhu se najde pár kočárků které mají přehazovací rukojet,já mám free line buggy 6kol.a je to super(já ho sice budu prodávat,syn je hodně velký)Ale připravte se na to ,že pokud budou kolečka otočná chce to zvyk na ovládání.Rozhodně si zase koupím kočár u kterého se dá but otočit korba nebo rukojet

Vozítka

(Gábina, 1. 5. 2007 20:31)

Dobrý večer,
čekáme dvojčátka (červen) a řešíme obvyklý problém:jaký vybrat kočárek?Našla jsem stránku www.dveplusdve.cz a chtěla bych se vás zeptat, jestli máte některá zkušenost s těmito vozítky?Bydlíme v obtížném terénu a rádi jezdíme na kole a lyžujeme.Za odpověď děkuji.

Patron-Bohemia F3

(Katka, 30. 4. 2007 16:40)

Dobrý den, prodávám 5měsíců používaný kočárek Patron-Bohemia F3 červený, jako nový-hluboká vložná taška, taška na rukojeť, zimní a letní nánožník + přidám sprej na kola. Za 7000 Kc

email:katchenka.hey@seznam.cz

Pro Luci- Re: X-lander

(Slávka, 30. 4. 2007 11:15)

Zdravím.
Právě jsem XAčko prodala, protože pro našeho chodícího 19ti měsíčního raubíře byl zbytečný - jen stál v garáži.
Je to super kočárek. Jen Vás poopravím - 88cm není korbička, ale sport.sedačka. Korbička - nová kolekce - má 77cm a 30cm na šířku. Nejde do 100% lehu - je to ale fakt téměř leh. Já trojkolky nemusím - nevěřím jejich stabilitě. XAčko vypadá jako tříkolka, ale je to pořád 4kolový model. X-lander obecně má hodně dlouhou rukojeť, což je super pro vyšší rodiče (manža), protože se nekopou o brzdu do nohou při chůzi. Já byla spokojená. Škoda, že se malý už nechce vozit ...

sporťák s přehazovací rukojetí

(Lucka, 30. 4. 2007 10:56)

Ahoj. Mám přehnané požadavky, když bych chtěla nějaký pěkný, lehčí sportovní kočárek nebo dokonce golfky s přehazovací rukojetí? Prosím, poraďte mi, jestli takový u nás je.

Inglesina Max Rain

(EliM, 30. 4. 2007 8:02)

Ahojky koupila jsem tento golfáček v bazaru, je naprosto úžasný, má spojenou rukojeť a přesto se skládá do holí :oDDD. Jen jsem se chtěla zeptat někoho kdo ho má, zda-li jde úplně odendat boudička na léto??? Asi ne, co? Děkuji moc.

Lucke: Quinny Buzz

(Katka, 29. 4. 2007 21:24)

Ahoj Lucia, jsem velmi spokojená s buzzem, pokud máš konkrétní dotazy, piš na ultrakate@post.cz. Mám také trojkombinaci, autosedačku s podvozkem jsme využili maximálně, hlavně na nákupech, ale i na procházky. Moc dobře se ovládá, skládá a vypadá úžasně!!!

x-lander XT nebo XA

(Luci, 29. 4. 2007 12:25)

Hezký den :o) Po dlouhém váhání a rozmýšlení jsme si s přítelem vybrali kočárek X-Lander celou trojkombinaci, zaujala nás zejména cena, která je mnohdy až o polovičku levnější než původně vytoužená trojkombinace od Jané. Chtěla jsem se ale zeptat, než si kočárek pořídíme definitivně, zda některá z vás nemá z X-Landerem bližší zkušenosti. Zajímá mne především, zda je korbička dostatečně velká (u XA píší délku 88cm, u XT pak tuším 74 cm). Zima nastane, až bude dcerce zhruba 5-8 měsíců, tak zda se do korbičky pak bez problémů vejdeme i se zimním fusakem. A ještě by mě zajímalo, zda se sporťák dá polohovat do úplného sedu a zpět do úplného lehu... Piště klidně negativní i pozitivní stránky tohoto kořárku, nerada bych jeho nákupem prohloupila :o))) A je lepší XT nebo XA, více se mi líbí trojkola XT, ale je menší... Tak netušíme :o) Přítel zase upřednosťnuje XA... Díky za všechny rady.

Casualplay S4

(Hanka, 29. 4. 2007 11:51)

Ahoj, máte prosím někdo trojkolku Casualplay S4? Moc prosím o radu. Jezdím většinou ve městě, ale občas potřebuji zvládnout polní, lesní nebo štěrkovou cestu. Je tento kočárek opravdu tak pěkně stabilní, jak všude píší? Děkuji

Průzkum trhu

(Petra, 29. 4. 2007 11:45)

Já osobně si musím vyzkoušet vše, nikdy bych si nekoupila nic bez vyzkoušení z internetového obchodu. Udělala jsem to jednou a měla jsem problémy s vracením.

Marii

(Jitka, 29. 4. 2007 8:48)

Ahojky Marie.
Takže sprey se jmenuje PAN OIL - OLEJ WAX s PTFE a je opravdu super,hlavně tím že se nelepí na nastříkané místo prách,jako na ostatní oleje.Kolečka na HQ se moc neopotřebovávají,ale je pravda že se musí pravidelně promazávat a čistit,náhradní kolečka se dají určitě sehnat,tak jako ostatní věci na HQ.Co se týče reklamace tak kočárek musíš reklamovat tam kde jsi ho koupila a oni ho posílají na opravu do Ostravy.Ale jinak je HQ bezproblémový kočárek,je krásný,stabilní,prostorný a dobře se sním jezdí,já bych za jiný neměnila ani zanic,jsem sním nadmíru spokojená.Přeji šťastný výběr...

Pro Jitku - sprey na kolečka

( Marie, 28. 4. 2007 20:29)

Ahoj Jitko,můžeš prosím napsat název spreje na kolečka a kde se dá sehnat?Jak hodně se opotřebují kolečka na kočárek Herqules Raptor 3 Spin,dají se sehnat náhradní? Kam se posílají tyto kočárky na reklamaci? Děkuji za odpovědi

Pro Romy - Golfky

(Lucie, 28. 4. 2007 20:06)

Tuhle situaci jsme taky resili,kdyz mela nase mala 5mesicu.Po (dlouhe)porade s prodavackou jsme nakonec vybrali Babypoint Solar,muzu doporucit. Pro male mimi idealni - polstrovani zad i boky,takze miminko se tam pekne uvelebi,3 polohovani operky (az do lehu),nanoznik,da se dokoupit destnik.Takze doporucuji!


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »