Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Jané /Chicco-Trio S3/Casualplay S4

(Kamila, 17. 5. 2007 19:04)

Milé maminky, prosím vás o radu. Mám vyhlídlé 3 tipy kočárků: Jané Slalom Pro + Chicco - Sada Trio S3 TOP + Casualplay S4. Malej se má narodit koncem srpna, tudíž potřebuju korbičku na zimu. Mám strach aby malému ve fusaku nebyla korbička za pár měsíců malá. Dost se mi líbí Chicco - Sada Trio S3 TOP, ale nikdo z vás se o něm nezmiňuje. Další prioritou je, aby byl vhodný do terénu a na sport (jogging, kol.brusle), aby se vešel do výtahu a byl snadno použitelný pro MHD. Samozřejmě musí být pohodlný pro mimčo. Asi toho chci po jednom kočárku hodně, co? ;-) Díky moc za radu. Kamila

Jané Slalom Pro

(Eva, 17. 5. 2007 13:58)

Ahoj Pipi, tak dnes som uskutočnila kúpu kočíka. Nakoniec sa cena navýšila, ale už by som nič lepšie nevymyslela. Mali by mi ho doviesť predpokladám zajtra (dúfam). Ten komplet obsahuje šporťák, hlbokú vaničku, vajíčko, nánožník - Jane Slalom Marine H18. Porovnávala som hlbokú vaničku a Martix, ale ja by som dieťa v zime naozaj do Matrixu nezmestila. Keby sa narodí v máji- kveten tak áno, ale júl - čerevenc nie.Fakt som stále váhala nad HQ, no na Slovensku ho nemajú a bála som sa ak by nastala nejaká reklamácia. Jané vyhrala pre svoju hmotnosť, veľkosť, manipuláciu, dizajn. Po prerátaní a zvážení toho, že aj cesta autom do Čiech niečo stojí vyhrala Jané. Predajňa je blízko mesta a majiteľ je fakt profík. Hneď som sa pýtala na igelitovú časť na strieške u šporťáku a bolo mi povedané, že reklamácie na túto časť nemali vraj je to odolné do -20. Dúfam, že vydrží. V predajni mali na túto časť za pár korún ušitú nepremokavú clonu v prípade horúčav, aby dieťatku nepražilo na hlávku. Dala sa pomocou suchého zipsu prichytiť na rukoväť. Vyzeralo to dobre len potom nie je možné vidieť na mimino. Vám čo sa stále rozhodujete prajem dobrý výber. Ja som si užila svoje počas dvoch mesiacov INTENZÍVNEHO lustrovania kočíkov. Teraz už len čakať kedy vyrazíme na cesty. Ahojte a vďaka za rady.

Nurse Look

(Venda, 17. 5. 2007 13:37)

Milé maminky :o))
Po zkušenostech s trojkombinací od DorJan - Cross country jsme se rozhodli koupit jiný kočárek. Trojkombinace se dobře vozila jako hluboký kočár, ale po přehození rukojeti dost hrůza. Navíc jízdní vlastnosti klasické čtyřkolky nic moc a tyto kočáry jsou navíc dost těžké. Problémové jsou navíc snad všechny tyto kombinace (kamarádky mají i jiné značky a všechny si stěžují na stejné věci). Rozhodli jsme se zkrátka Cross schovat na druhé mimi jako hluboký a našemu Ondráškovi teď koupit nějaký pohodlný lehounký sporťáček. Chtěla jsem v podstatě něco mezi sporťákem a golfkami. Nakonec jasně vyhrál Kočár Nurse Look. Naprosto bezvadné ovládání díky dvěma dvojitým otočným kolům vpředu s možností aretace. Polohování až do lehu včetně nožiček, odendavací madlo, nehlučně zatahovatelná stříška s možností úplného sundání, váha pouze 6,5kg, bezproblémové brzdy, 5b. bezpečnostní pásy, odnímatelná prací podložka pod dítětem, nákupní košík jde také celý sundat a vyprat. Nemá okénko ve stříšce, přehazovací ani polohovací rukojeť, ale celý kočárek je tak dobře vymyšlen, že jsem se toho naprosto bez problémů vzdala, protože i babičkám malé postavy se takhle vozí dobře a my dlouháni to máme akorát :o)) Vadilo mi při koupi jen to, že pokud koupíte pouze sporťák, nedají vám k němu nánožník a samostatně se dokoupit nedá, takže teď musím sehnat jiný, protože na zimu jej určitě chci. Pokud někdo přemýšlíte o tomto kočárku, klidně pište na vendulqa@volny.cz, ráda se podělím o zkušenosti :o))
Pa pa a přeji šťastnou ruku při výběru kočárku

Cortina x3 evolution

(Lucka, 17. 5. 2007 13:27)

Ahoj, cekam miminko na listopad a už teď se ohlížím po nějakém kočárku. Moc mě zaujal právě cortina x3. Nemáte někdo s tímto typem zkušenost? díky Lucka

free line

(jana, 17. 5. 2007 10:16)

ahoj, chtěla bych koupit kočárek free line buggy 4 nebo 6.máte s ním někdo zkušenosti? prosím napište mi. dík jana

Jané Slalom Pro

(pipi, 17. 5. 2007 8:34)

Ahoj Evo,
Matrix je hluboké lůžko pro převoz na zadním sedadle(v leže) a autosedačka (vajíčko) v JEDNOM.Vyteplená bouda(se síťkou na větrání) a nánožník, bohaté polstrování, vložka pro oporu hlavičky pro novorozence, snímatelný prací potah, další pratelná bílá vložka pod novorozence, spony pro připevnění do auta v poloze v leže, bezpečnostní pás přes hrudníček pro jízdu v leže.
Po připevnění na podvozek může samostatně fungovat jako huboké lůžko, je dostatečně dlouhá i široká.
Dnes bych řešila situaci koupi nového sport.kočáru a hlub.korbičkou nebo matrixem na inzerát(Má,po roce užívání,je ve 100% stavu).Prodávají se ještě v záruce...Jané má také tašku na vložení miminka do sport.kočáru,ale nevím zda se dováží...
S pozdravem Pipi

Roan

(Zuzka, 16. 5. 2007 19:41)

Hanko, diky za info.Jen prece Roan zvitezi,slysim jen chvalu.

Mutsy Joey

(Míša, 16. 5. 2007 19:38)

Ahoj maminky, máte některá zkušenost s tímto kočárkem? Projížděla jsem si na internetu všechny typy a značky, ale tento mne nejvíce zaujal. Miminko budeme mít v listopadu. Poradí mne i některá maminka jak je skladný do auta? Míša

Jitce

(HanaB., 16. 5. 2007 18:42)

Jitko,
děkuju za radu, budu teď víc přemýšlet o tašce. Dřív mě to ani nenapadlo.

Haně B-Herqules

(Jitka, 16. 5. 2007 18:32)

Hani přes zimu,když bude mráz tak dáš mimi i s fusakem do tašky,pohodlně se tam vejde.Fusak jsem neměla originál a zbytek ano - to je sporťák,tašku,nánožník,autosedačka+adaptér.J.

babydesing atlantic

(Hanka, 16. 5. 2007 16:02)

Potřebovala bych poradit s kočárkem tohodle typu..máte sním někdo zkušenosti ?jde hlavně o korbičku ..čekáme miminko v červnu a v zimně asi ještě taky v ní bude sfusakem myslíte že je korbička dost velká?nemáte ho někdo doma ..já nemám moc možniost si kočárek prohlídnout a vyzkoušet. a jestli nevíte jak má velký kola .A pak ještě mám vbyranou tříkolku oregon gts ale to nevím jak se snímbude jezdit v
zimně ve sněhu.. jestli mi mužete někdo napsat jak jste ty zimní děti vozily v tříkolkách budu jenom ráda díky a nebo i v tom babydesingu díky moc a omlouvámse za chyby

Jitce - Herqules

(HanaB., 16. 5. 2007 15:42)

Ahoj Jitko,
do té tašky nepotřebuješ ani fusak? Takže bych si měla koupit sporťák, tašku, nánožník, autosedačku a adaptér?

Roan

(Hanka, 16. 5. 2007 14:53)

Ahoj Zuzko, boudičce se nic nestane. Kočárek jsem používala celkem asi 3roky,z hlubokého kočárku jsem ji pak měla na sportáku a bez problému. Jestli to šlo těžce stahovat, možná z výroby,takový problém jsem neměla. Brzda fungovala normálně, jen chce namazat vazelinou,aby to líp klouzalo. Je to jen plast na plast, takže když tam dáš vazelinu,bude to lepší. O rozvrzání nevím. Ted jsem ho po dvou letech vytáhla z vaku a dávala jsem jej dohromady pro své druhé mimi, po generálce je jako nový. Vše jsem promazala, kola,klouby,brzdu a není problém.

Depemo Karen

(Alca, 16. 5. 2007 14:24)

maminky mate nekdo zkusenosti s timto kocarkem?

Roan - Marita

(Zuzka, 16. 5. 2007 14:13)

Ahojte holky.Uvazujeme nad timto kocarkem.Moc se nam libi,je dost prostorny. Ale mam par otazek: Zkousela jsem stahovat boudicku,jde jen prece tezko. Neznici se po nekolikatem pouziti? Co brzdy? A nerozvrzal se brzo? Moc dekuji predem za vase odpovedi.

Haně B. - Herqules

(Jitka, 16. 5. 2007 12:51)

Ahojky Hano.
Já jsem kupovala HQ bez korbičky,jen vlastně sporťák,tašku a nánožník a doopravdy to bohatě stačí.Miminko budeš mít přes zimu malinké a mimi mají rády být pěkně zachumlaní v pelíšku bez nějakých zbytečných děr kolem sebe aby jim bylo zima a na jaře by ti do korbičky stejně už nevlezlo tak bys musela sáhnou po sporťáku.Kevšemu HQ je tak výborně dělaný že do něj vůbec nefouká.Tohle je jen můj názor,samozřejmě záleží na tobě,ale já jsem to řešila takhle.Přeji ti šťastný výběr.J.

Jane slalom

(Eva, 16. 5. 2007 11:33)

Ahoj Pipi, ďakujem za radu opäť niečo užitočné. Takže to zhrniem, mimino sa narodí v lete mesiac Júl - Červenec neviem či mi Matrix postačí. Je to hrozne individuálane ale fakt neviem, či kupovať tú hlbokú vaničku. Niekto mi povie, že áno, niekto zas, že dieťa už po troch mesiacoch dávali do šporťáku a na zimu mal fusak, príp. nánožník. Ak sa 100% rozhodnem pre Jané tak mám vybratú verziu JANE SLALOM PRO 07 Coal H16 (H18) Teraz neviem, či nie je zbytočné kupovať tú hlbokú časť, pretože autosedačku budem musieť určite kúpiť.Tým sa mi cena kočíka parádne navýšila. Ak má niekto podobnú skúsenosť ohláste sa dík. eva

Herqules

(HanaB., 16. 5. 2007 10:04)

Ahoj,
chci si koupit Herqules, a chtěla bych se zeptat, jestli je lepší si koupit na zimu hlubokou korbu, nebo jen vložnou tašku. Miminko se má narodit v říjnu. Vložná taška by měla mít rozměry d80 x š30 cm, a vnitřní rozměry hl. korby jsou d77 x š40 cm. Tak nevím, co je lepší.

Jané Slalom Pro

(pipi, 16. 5. 2007 8:14)

Ahoj Evo,
mám Jané Slalom Pro a Matrix kombinovanou korbičku -autosedačku,která se dá polohovat až do lehu(když dítě usne).Je vhodná pro časté jízdy v autě-v leže ,v sedě.Nám se do auta nevlezl hluboký kočárek,autosedačka a ještě sourozenec s autosedačkou,tak jsme to řešila takhle.S korbičku jsem jezdila místo hlubokého kočáru od narození až do 5 měsíců(květen-říjen)...Pak šel do sporťáku a korbičku mám už pouze jako autosedačku s příležitostním spaním...Je určena od narození do 13kg.S trojkolkou jsem velmi spokojená,otočné kolečko 100% funguje.Jsem schopna lehce řídit kočár pouze jednou rukou.Kočár je hodně lehký i pomocníci v MHD si toho všimli.Kočárek má navíc jednoduše oddělávací kola (malý kufr v autě,při čištění,výtah-ale nám se do výtahu vešel)kola jsou nafukovací s pumpičkou,gumové(za rok jízdy jako nové),při jízdě v terénu ho kopírují,kotoučová brzda se také osvědčila.
Kočár bych rozhodně kupovala v místě bydliště a v obchodě!!!Jsem s kočárkem velmi spokojená,(navíc letošní kolekce je opravdu barevně krásná i s převlékací boudou) snad jen dodací lhůty jsou až moc dlouhé...
Podle mého,kočárky stejné cenové kategorie jsou podobné ,liší se jen ve "velmi důležitých" detailech pro každého z nás jiných.Hodně štěstí...

Jaký vybrat?

(Zuza, 15. 5. 2007 23:27)

Ahojky, prosím chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost s kočárky mezi kterými se rozhoduji. Jsou to: Trend line - Roadster nebo Lusi
Baby Merc
Dor Jann - Cross Country
a také bych se chtěla zeptat, kdyby jste si z nich měli některý vybrat, jaký by asi zvítězil.
A ještě mám poslední dotaz. Kočárky si vybírám zatím pouze čtyřkolové, mám pocit,že trojkolky jsou malé(když v nich vidím děti) a pohyblivé přední kolečka nemůžou dobře jezdit ve velkém sněhu-jsem z vysočiny.
Prosím o radu. Děkuji moc, je toho všeho tak moc...
Děkuji Zuzka


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »